februari 24, 2024

Vad det innebär att vara en modern alfahane

Don Draper

Det är en laddad och kanske föråldrad term: alfahane. För många innebär det en testosterondriven, kaxig typ som är besatt av sin lön och sin triathlonträning på helgerna. Denna typ av kille tillbringar ohälsosamt mycket tid i exklusivt manligt sällskap. Han är förmodligen, även i dessa dagar, i hemlighet fortfarande lite sexistisk.

Han är helt klart intresserad av tävling och jämförelser. I idén om alfahannen ligger ju att alla andra per definition måste vara i bästa fall beta. Man kan inte ha ett rum fullt av alfahannar. Men erfarenheten säger de flesta av oss att det finns en hårfin gräns mellan att vara en ”big swinging dick” – som Michael Lewis beskrev de mer egotrippade obligationshandlarna på Wall Street i Liar’s Poker – och att vara, ja, bara en dick.

Därmed inte sagt att man inte fortfarande ska sträva efter att förbättra sig själv, både för sin egen och andras skull. Och det låter verkligen som en mer holistisk, 2000-talsdefinition av alfa-ism, en definition som sannolikt kommer att gå hem särskilt hos yngre generationer. Det handlar mer om att vara en ledare i sitt eget liv, snarare än att försöka leda andra. Det handlar om att vara alfa på dina villkor, inte på grund av bakåtsträvande tänkande eller reklamstereotyper. Så här är Apes 12-stegsprogram för detta ändamål. Inget av det är lätt. Men det är värt det.

Ha respekt, var hederlig

Ja, respektera dig själv, naturligtvis. Det finns inget att vinna på att vara en mes, vilket inte betyder att det inte är ovärderligt att veta hur man kompromissar. Men respektera även andra – oavsett bakgrund, ras, kön, ålder eller plats i livet. Vi klarar oss tillsammans när vi alla inser att vi inte är den enda personen som betyder något. Lura inte någon annan.

Var tacksam

Om du har det bra, är vid god hälsa, inte önskar dig något av verklig betydelse och dina vänner och din familj också har det bra, kom ihåg att det bara skulle krävas en slantsingling – bland de otaliga slantsinglingar som har format ditt liv – för att saker och ting skulle vara helt annorlunda. Studier har visat hur redo de flesta VD:ar är att ta åt sig äran för sina framgångar. Faktum är att de flesta har en enorm skuld till ren och skär tur – tur som beror på föräldraskap, möjligheter och ren och skär blind slump.

Klä dig lämpligt

Kläder

Detta är inte att säga klä dig efter din ålder. Det är inte att säga klä dig ”som en man”. Det betyder inte att du inte ska vara uttrycksfull i din klädsel eller att du inte ska ha kul med din stil. Det handlar helt enkelt om att din klädsel, när så krävs, ska återspegla tillfället. Bär inte flip-flops på ett bröllop. Bär inte jeans till en tillställning med svart slips.

Sluta gnälla

Ja, skit händer, utan att det är ditt eget fel. Så är livet – mycket av det som händer ligger helt utanför din kontroll. Men ta ansvar för allt du kan påverka. Om du vill förändra något du inte gillar – om dig själv, om världen – ta steg för att göra den förändringen. Det kanske inte fungerar. Men sitt inte bara där och gnäll.

Känn till och erkänn dina svagheter

Den traditionella alfahanen erkände inga brister eller begränsningar. Han var sin egen serietidningshjälte (utan kryptonit). Men det finns en punkt där beundransvärd självtillit blir självbedrägeri. Du kan inte göra allt. Du kan inte vara allt. Du är – genom genetik och omständigheter – den du är. Sträva efter förbättring, naturligtvis. Gör lämpliga förändringar där det behövs. Men omfamna också detta befriande faktum.

Uppskatta din kropp

Träning

De flesta av oss vill leva ett långt och aktivt liv. Det är därför anmärkningsvärt hur självdestruktivt så mycket av vårt beteende är. Din kropp är den enda du har och den kräver bra underhåll. Det betyder inte att du behöver biceps som är lika stora som meloner – det behöver du verkligen inte. Men det betyder att du måste ta hand om dig själv. Drick om du vill, men drick mindre. Tänk på dina droger. Rök inte. Få gott om sömn. Ät måttligt och bra. Motionera regelbundet, inte som en galning.

Var modig

I motsats till vad man brukar säga ska inte de saktmodiga ärva jorden. Det är de djärva som får saker gjorda, eller åtminstone försöker – och det är det som räknas. Att bli avvisad är aldrig trevligt. Att misslyckas är en besvikelse, det kan till och med vara förkrossande. Båda är dock att föredra framför att aldrig ha gjort något – vare sig det gäller arbete, relationer eller livet i allmänhet. Klichévarning: du är bara här en gång, och i kosmiska termer bara under en blinkning av ett öga. Så ta ett djupt andetag och sätt igång.

Sätt din egen agenda

Massor av pengar. Ett stort hus. En vacker partner. De rätta kläderna. Beröm och applåder. Så mycket av det som män traditionellt har strävat efter är, sanningen att säga, tomt och materialistiskt, en produkt av vad samhället säger åt oss att jaga för att flyktigt tillfredsställa egot. Du måste göra din egen spelplan, hitta din egen sak: vad som än gör det för dig, vad som än ger dig glädje och/eller syfte i ditt innersta (och helst hjälper andra också), det är vad du måste sträva efter.

Uppskatta ditt sinne

Sinne

Det är gammaldags att vara besatt av kroppen. Nya skolans alfahannar tränar sina sinnen. Träna det som du skulle träna en muskel eller led: bli informerad, läs böcker (massor av dem, hela tiden), hitta sätt att utmana din egen visdom, lära dig nya färdigheter, skapa saker, ha djupa samtal ansikte mot ansikte, titta mindre på TV och lägg av med själsdödande sociala medier.

Ta ställning

OK, även om det är alltför lätt att avfärda alfa som grottmänniska – den mer brutala uppmaningen till krigarkoden, att använda nävarna snarare än finess, allt det där smärtsamt macho – så spelar det ibland roll. Att slåss är inte smart. Men det finns tillfällen då du måste ta ställning – mot mobbare, mot småaktiga diktatorer, mot ogenomtänkt politik eller vad det nu är som du vet är helt fel. Var inte en åskådare.

Var självförtroendefull

Be för all del vänner och familj om hjälp ibland, eftersom de kommer att be dig om hjälp. Men acceptera att det kommer en tid när du måste gå vidare på egen hand, ta hand om dina egna behov (och eventuella anhörigas), betala dina egna räkningar – de verkliga och de mer bildliga. Ingen är skyldig dig något. Men underskatta inte heller din motståndskraft.

Stå rakryggad, tala mjukt

Du behöver inte knuffa dig fram till fronten. Du behöver inte bröla över alla. Du behöver inte stå i centrum för uppmärksamheten. Men du måste ha närvaro – inte som en filmstjärna, utan som en bekväm och självsäker person. Stå rakryggad, axlarna bakåt, bröstet utåt – bokstavligen. Säg vad du tycker och bli hörd – när tillfället ges. Väx, vissna inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *