februari 24, 2024

Hur man fyller i ett ojämnt skägg

Att odla skägg är en övergångsrit. När vi är unga är det inte något vi tänker så mycket på, utan vi antar att vi kommer att kunna odla en hälsosam hakskog, på ungefär samma sätt som vi kanske tror att vi kommer att ha tjänat vår första miljon eller köra en Lamborghini vid 35 års ålder. Men vissa saker händer inte alltid. Men när vi åldras blir vi bara mer håriga, så din bästa tid är kanske ännu inte kommen.

Naturligtvis finns det skillnader mellan skägg och hårbotten, så att vara fin på toppen behöver inte betyda att du får ett spretigt skägg. Skägget har fler fjällskikt, vilket gör håret tjockare och grövre med mer varierad textur, och tillväxten är mindre enhetlig jämfört med hårbotten, med mer oregelbundna mönster. Att lyckas odla en buskig haka är lite av ett genetiskt lotteri, så kom ihåg att skäggstubb är lite som ett fingeravtryck – ett genetiskt mönster som är unikt för dig och som du har ärvt från dina släktingar på båda sidor.

Men plötsligt håravfall kan vara besvärande och påverka vår självkänsla negativt. För att komma på rätt spår igen har vi sammanställt de vanligaste orsakerna bakom ett fläckigt skägg, och några användbara tips som hjälper dig att komma närmare den täckning du är ute efter.

Ta hjälp av en specialist

Stress, ohälsa och trauman kan alla utlösa håravfall eller påverka den övergripande hårväxten och hårkvaliteten. Vissa tillstånd kan behandlas framgångsrikt av en erfaren trikolog. Dr Sharon Wong är baserad på Shard i London och är en ”tricho-derm”: en konsultdermatolog och specialist på håravfall och hårhälsa.

”Förutom manligt skallighetsmönster kan många tillstånd som orsakar håravfall i hårbotten också påverka skägget”, förklarar dr Wong. ”Det finns också genetiska faktorer som påverkar antalet hårsäckar och deras täthet i skäggområdet, samt hur hormonkänsliga de är.”

Dr Wong behandlar en omfattande lista över orsaker till håravfall, inklusive alopecia barbae, follikulit och svampinfektioner (ringorm). ”Sanningen är att många män naturligt har områden där skägget inte växer eller växer lika bra. Det har varit så sedan puberteten och beror till stor del på genetik. Fläckar av håravfall som uppkommer senare i livet kan dock bero på specifika håravfallstillstånd. Det vanligaste är ett tillstånd som kallas alopecia areata – detta är ett autoimmunt tillstånd där ditt eget immunförsvar angriper hårsäckarna och orsakar håravfall. Det påverkar vanligtvis hårbotten och resulterar vanligtvis i cirkulära fläckar av håravfall. När det drabbar skägget kallas det alopecia barbae och behandlas vanligen med steroidkrämer eller injektioner.”

Att i frånvarande tankar dra, plocka eller leka med skägget kallas trichotillomani. Detta tvångsbeteende kan tillfälligt lindra ångest och stress, men det kan skada hårsäckarna. En stressboll att sysselsätta händerna med kan hjälpa i lindriga fall, men Dr Wong säger att ”behandling av det underliggande psykologiska tillståndet är av största vikt”.

”Follikulit eller rakfinnar kan ibland vara en orsak till håravfall i skägget, särskilt om inflammationen är tillräckligt allvarlig för att orsaka ärrbildning i hårsäckarna. I svåra fall används antibiotika eller till och med Roaccutan tillsammans med topiska antiseptiska medel och ändrade hårvårdsmetoder för att minimera friktion och irritation av hårsäckarna.”

Andra specialistbehandlingar inkluderar receptbelagda läkemedel, skräddarsydda topiska produkter och RegenLab PRP – injektioner med trombocytrik plasma. En konsultation med Dr Wong kostar 320 pund – men ibland kan man inte sätta ett pris på att känna sig självsäker igen.

Bli en mästare på förklädnad

Tillfälliga färgämnen eller fillers är ett bra sätt att fylla i mindre fläckar eller att generellt fylla ut ett tunnare skägg. Toppik tillverkar keratinbaserade fibrer som smälter in i ditt hår på ett omärkligt sätt och hjälper till att kamouflera ojämnheter. Carmelo Guastella, konstnärlig barberare och specialist på grooming för män, rekommenderar att du väljer ”en nyans ljusare än din naturliga hårfärg; detta bidrar till att fibrerna smälter in naturligt i håret och skägget för en sömlös finish.”

Sprayapplikatorn som fästs på flaskan ”sprider försiktigt fibrerna och ger extra kontroll, vilket hjälper till att manipulera ansiktshåret på hakan och käken, ger området en skarpare, vassare kant och tillför densitet till specifika områden med ojämnheter.”

Spela på dina styrkor

skäggtrimmning

Om du utesluter medicinska tillstånd finns det några stylingknep som kan ge intrycket av ett fylligare skägg. Jos Gibson, mästare på att bära skägg och grundare av den holistiska skäggvårdsserien JOS Grooming, vet hur man får ut det bästa av sitt skägg. ”Om skäggväxten verkligen är svag kan du prova en skäggstil som fokuserar på de ställen där tillväxten är som störst. Behåll längden, om möjligt, för att mjuka upp dessa områden och undvik att lägga skägget för kort, eftersom det bara kommer att framhäva glesare områden.”

På samma sätt rekommenderar Guastella att ”lämna hårstråna runt de ojämna områdena en aning längre och trimma resten av skägget med en klippare. Denna teknik skapar en optisk illusion av ökad densitet. Ställ in den högsta längdinställningen och trimma gradvis tills du når din ideala skägglängd. Använd en kortare klippare och kam för området runt halsen och kinderna, detta ger en jämn finish och konturerad form.”

Se upp för falska löften

skäggprodukt

”I stället för att sätta ditt hopp till en mirakelprodukt är det bästa du kan göra att förbättra miljön för att främja tillväxten”, råder Gibson. ”Regelbunden exfoliering är ett bra sätt att stimulera cirkulationen under huden och det har funnits ett stort intresse för mikronålning för att stimulera tillväxten också.” Mikronålar sticker i hudytan och stimulerar cellreparation och ökar absorptionen av aktuella produkter – även om detta kan förbättra hudens tillstånd är resultaten för hårväxt inte lika entydiga.

Guastella säger: ”Det finns företag som hävdar att deras produkter – lotioner och mikronålsrullar – kan få ditt skägg att växa på tre månader genom att stimulera hårväxten. Du kan göra ett försök – all hjälp är välkommen – men jag skulle inte lägga alltför stor vikt vid dessa snabba lösningar som ofta inte är effektiva.”

Exfoliering hjälper till att förebygga rakfinnar men korniga skrubbar är ofta svårare att skölja bort från längre skägg, så prova en handhållen silikonborste som Tooletries Face Scrubber istället – de längre borsten kan ta sig igenom längre skäggstubb.

Det är insidan som räknas

Det du stoppar i dig är utan tvekan viktigare än allt du kan stoppa i dig, så boosta ditt skägg från insidan. ”Det är värt att ha en hälsosam kost och ta vitamintillskott som är särskilt inriktade på håravfall”, råder Guastella.

Modellen och träningsexperten Toby Huntington-Whiteley ligger bakom en serie vitamintuggummin med blåbärssmak som innehåller biotin, selen, zink och essentiella vitaminer för att säkerställa att du får din dagliga dos av de specifika näringsämnen som stöder friskt hår – med bättre hud och naglar som en bonus.

Viviscal är ett annat kliniskt beprövat hårväxttillskott som innehåller zink, C-vitamin, kiseldioxid, hirsfrö och ett specifikt marint proteinkomplex för att stimulera reparationen av hårceller.

Gå tillbaka till grunderna

Ibland handlar det bara om att anstränga sig för att få en fylligare look. ”Oskött eller torrt skägghår kan också göra att skägget ser ojämnare ut”, säger Carmelo. ”Se därför till att ta hand om ditt skägg genom att tvätta, balsamera och återfukta håret med en leave-on-olja eller balsam, följt av en genomkamning.”

Att borsta och kamma skägget kan också stimulera cirkulationen och fördela oljor genom hårsäckarna för att förbättra hårets kondition, ge det glans och förhindra att det bryts.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *