februari 24, 2024

Halsdukar för män vinter 2024 De bästa varumärkena

Halsdukar och scarfs män

Herrkläder är inte mycket mer okomplicerade än den enkla halsduken. Denna enkla tygremsa har funnits i olika former i nästan 3 000 år och har hållit halsar varma och fotbollslag stöttade genom tiderna. Den är ett snabbt och ofta relativt billigt sätt att piffa upp vintergarderoben och komplettera lager-på-lager-looken, och den är så mångsidig som den bara kan bli.

Trots att halsdukar är så viktiga accessoarer får de sällan den uppmärksamhet de förtjänar. För de flesta män är de en eftertanke, som lever i skuggan av mer spännande artiklar på shoppinglistan för kallt väder, som stora rockar och snygga stövlar. Men att negligera detta vinterplagg är att göra din stil en otjänst eftersom en bra scarf från ett respekterat märke faktiskt kan vara ett av de mest kostnadseffektiva klädinköpen du någonsin kommer att göra.

För en relativt liten peng får du något som du kan bära till varenda outfit och som du kan fortsätta att använda i många år eller till och med decennier framöver. Styla den med dina fritidskläder, kombinera den med skräddarsydda kläder, ha den löst hängande över axeln för en avslappnad look eller linda in den tätt för att stänga ute kylan. Det kanske bara är en bit ylletyg, men möjligheterna är nästan oändliga.

Funderar du på att köpa en ny halsduk för den kommande vintern? Här är allt du behöver veta, från hur du hittar en bra halsduk till var du kan köpa de bästa versionerna.

Behöver du verkligen en halsduk?

Begg x Co
Begg x Co

 

Visst, du kan ta dig igenom vintern utan en halsduk, så den är inte ”nödvändig” i det avseendet. Men att ha åtminstone en som du kan ta fram när temperaturen börjar sjunka kommer att göra det mycket lättare att klä sig bra i det kalla vädret.

För det första är en halsduk ett snabbt och enkelt sätt att göra det du har på dig lite varmare. Människokroppen förlorar mycket värme genom halsen, och en halsduk kan hjälpa till att skydda mot detta.

För det andra kan du lägga till en touch av färg eller mönster (eller båda) till det du har på dig, på ett mycket obundet sätt. Det är inte som att sätta på sig en jazzig skjorta och vara fast i den hela dagen. Du kan ta av dig en scarf om du känner att den inte passar in i sammanhanget, och ingen kommer att reagera.

Och sist men inte minst kan en scarf hjälpa dig att ge allt du bär en touch av taktil lyx. Välj ett fint material som kashmir eller siden så kan du njuta av den mjuka och sköna känslan i tyget till varje outfit.

Överväganden vid köp

Tyg

Asket
Asket

 

Det första och kanske viktigaste att tänka på när du ska köpa den perfekta scarfen är tyget. Det avgör hur halsduken känns, ser ut och spelar också en stor roll för priset.

För vintervärme är ulltyger bäst. I den billigare änden av spektrumet är 100 % lammull ett kostnadseffektivt alternativ. Om du vill ha något lite mjukare och inte har något emot att betala lite mer, är kashmir det bästa alternativet. Eller så kan du sikta någonstans i mitten med merino eller en fin ullblandning.

Storlek

Begg x Co
Begg x Co

 

En scarf ska vara tillräckligt stor för att kunna draperas löst runt halsen samtidigt som det ska finnas gott om längd i båda ändarna. Du vill ha den lång för att ge dig friheten att bära den på många olika sätt.

Med detta sagt finns det också en trend för överdimensionerade halsdukar just nu. Varumärken som Acne Studios som gör ultrabreda statement-scarves är enormt populära, men det är en överdriven look som kräver noggrann styling för att få till, och den kanske inte passar dig om du letar efter något subtilt, mångsidigt och tidlöst.

Mönster

Drake's
Drake’s

 

Du kan välja hur diskret eller ovanligt du vill när det gäller mönster. Antingen använder du det som en möjlighet att uttrycka lite personlighet och stilkänsla, eller så behandlar du det som något subtilt och mycket mångsidigt som du kan bära med allt och alla.

Om du väljer det förstnämnda alternativet är djärva ränder ett bra val, och om du väljer det sistnämnda kan du välja ett neutralt eller jordnära alternativ som grått, beige, gräddvitt eller marinblått. För det bästa av två världar kan du inte gå fel med en fin grå check.

De bästa halsduksmärkena för män

Asket

Svenska basmärket Asket är en one-stop kapselkollektion som innehåller allt du behöver för att bygga den ultimata gör-det-allt-garderoben, och inget du inte behöver.

Vid sidan av plagg som den perfekta vita t-shirten, en överskjorta med tre fickor och en överrock i ull, har Asket ansett att kashmirhalsduken också är värd status som ”essentiell”.

Märkets version kostar bara 900kr och finns i fyra mycket mångsidiga färger för maximal bärbarhet tillsammans med alla dina plagg.

Begg X Co

Den skotska kashmirspecialisten Begg x Co tillverkar härligt mjuka halsdukar i sina fabriker på västkusten och i Scottish Borders. Varumärket har funnits i nästan 200 år, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för dem som vill att deras kläder ska ha lite av ett arv bakom sig.

Priserna börjar på ca 1300kr för en blandning av lammull och kashmir, eller så kan du satsa allt på en överdimensionerad version i hel kashmir för ca 8000kr. Det finns många bra alternativ i mellanklassen också.

Johnstons Of Elgin

Johnstons of Elgin är en annan historisk skotsk stickningsspecialist vars historia kan spåras tillbaka till 1700-talet, och företaget tillverkar än idag några av de bästa kashmirplaggen i hela Skottland.

Förutom halsdukar, tröjor och accessoarer ställer märket regelbundet ut på London Fashion Week där man visar upp sina mer experimentella designer.

Priserna börjar på ca 2000kr och går betydligt högre.

Acne Studios

Svenska Acne Studios var tidigare kända för sin denim, men de senaste åren är det märkets överdimensionerade statement-scarfar som har dominerat explorer-sidor och streetstyle-fotografier.

Dessa ultrabreda och ultralånga halsdukar är perfekta för att förvandla kläder till outfits, ge enkla looker ett syfte och binda ihop allt.

Drake’s

Drake’s i London har en väldokumenterad historia av att arbeta med konstiga och underbara mönstrade tyger, som de gör till några av de vackraste och mest unika slipsarna, halsdukarna och accessoarerna på marknaden. Varumärket har en rad olika halskläder, allt från vintervärmare till lätta alternativ som är perfekta för att ge dina outfits lite stil året runt.

De är inte billiga, men de är några av de bästa i branschen.

Brunello Cucinelli

Om det är avancerad italiensk kashmir du är ute efter bör Brunello Cucinelli vara det första märket på din inköpslista.

Cucinellis lyxmärke med samma namn är känt som ”kashmirens kung” och handlar med några av världens finaste ulltyger som används för att skapa allt från enkla halsdukar till fantastiska italienska skräddarkläder.

Burberry

När det gäller att göra ett statement och samtidigt visa vad du går för är det inget som slår en gammal hederlig Burberry-rutig scarf. Nyckeln är att inte överdriva. Så istället för att gå Daniella Westbrook till mötes, föreslår vi att du lägger till en touch av det ikoniska mönstret till en annars diskret outfit.

En scarf är perfekt för detta och Burberry har några fantastiska alternativ i kashmir från cirka 4000kr.

Aquascutum

Ett annat brittiskt varumärke som är känt för sina rutiga halsdukar är Aquascutum. Det historiska märket blev, precis som Burberry, först känt för sina framgångsrika regnrockar, men är nu lika välkänt för sina halskläder.

De mönstrade halsdukarna är en älskad del av den brittiska fotbollscasual-subkulturen och är perfekta för att piffa upp enkla outfits och kostar från ca 1300kr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *