Denna moderna moonphase-klocka för män ger utmärkt valuta för pengarna

Du kan aldrig anklaga klockmärket CODE41 för att inte överraska. Under de senaste åren har man tagit fram en rektangulär pseudoskelettklocka med handlindning som får plats i fickan, Mecascape, gjort en vardagstourbillon för under 100 000 kronor och presenterat en vansinnigt futuristisk kronograf, NB24 Stratom, med en omdesign av det ikoniska Valjoux 7750-uret.

Men den senaste lanseringen har, enligt varumärkets egen utsago, varit den mest utmanande hittills: en månfas. Eller Moon INCEPTION, för att ge den dess rätta namn.

”[Utmaningen var] att närma sig denna mer tekniska sida av urmakeriet, samtidigt som vi behöll CODE41-touchen”, förklarar Loïc Hilaire, designer horloger för varumärket. I grund och botten innebar detta att man gick ifrån de ultramoderna skeletten från tidigare inkarnationer till något som, med grundaren Claudio D’Amores ord, lutade sig mot ”elegansen och känslan i urmakarkonsten”.

Men eftersom detta är CODE41 tänkte teamet aldrig sätta ett litet obetydligt fönster klockan sex. Om de skulle göra en månfas skulle de göra den komplikationen till stjärnan.

”För oss handlade det om att kombinera denna unika känsla av klassicism och poesi med CODE41:s emblematiska estetik”, säger D’Amore. Urtavlan domineras av en superrealistisk måne med ett stjärnlandskap i bakgrunden, som skapades exklusivt för CODE41 av den prisbelönta Jura-baserade urverksmodifieringsspecialisten AJS, som skapade den graverade oscillerande vikten som också är exklusiv för den här klockan.

Måninspirationen slutar inte där. De sammanflätade cirklarna och halvmånarna påminner om både månens faser och konturer, medan urtavlan har sandblästrats för att efterlikna dess steniga, böljande yta.

För att betona den klassiska karaktären hos denna komplikation har boetten förfinats och slimmats och safirglaset är platt i motsats till CODE41:s vanliga konvexa stil. Den drivs av en Sellita som CODE41 naturligtvis har omarbetat – ändrat månskivan, anpassat den oscillerande vikten och, förmodligen, flyttat datumfönstret så att det sitter klockan två och, med den förstorade månfasöppningen, bildar en ”8” – symbolen för oändlighet.

CODE41 moonphase

Som alltid röstades det om varje steg i utvecklingen av Moon INCEPTION av varumärkets community-medlemmar som bestämde allt från boettstorleken i stål (41,5 mm istället för 40 mm) till om man skulle erbjuda en COSC-certifierad version. Tack vare att 1 137 personer röstade ”ja” är denna extra testnivå nu ett alternativ som kostar 273 pund (inkl. moms) och förbättrar klockans noggrannhet från standard -7/+7 till -4/+6 per dag.

Det finns också möjlighet att montera din egen Moon INCEPTION i en urmakarverkstad, naturligtvis under överinseende av proffs. Det finns bara 16 platser tillgängliga, så se till att du ställer in ditt alarm eller din månfas för den första fullmånen 2024 den 25 januari då bokningarna för detta, och förbeställningarna för själva klockan, kommer att öppna.

Det finns tre alternativ för urtavlan – helt svart, helt blå samt blå och silver – och CODE41:s otaliga armbandsstilar och färger som du kan välja mellan. Förhandsbeställningarna kommer att vara öppna under en hel månmånad och avslutas vid nästa fullmåne den 23 februari.

I sann CODE41-stil, tack vare sin TTO-policy (eller Total Transparency on Origin) där ursprungslandet för varje del av klockan listas, är klockan otroligt prisvärd. Den icke-COSC-certifierade versionen kostar från 40,000kr inkl. moms. För att få den skickad till COSC behöver du bara lägga till 3,500kr. Du kan också välja mellan två, tre, fyra eller sex räntefria delbetalningar och du kan också avbeställa utan kostnad så länge din beställning inte har skickats.

I moderna klockor har månfaser känts irrelevanta. För liten på urtavlan för att kunna avläsas med en blick och egentligen inte nödvändig i vardagen. CODE41 har tagit något överflödigt och förvandlat det till något extraordinärt. Och du behöver inte önska dig en stjärna för att ha råd med det.

Måste Läsas

Liknande Artiklar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here