De 8 bästa Nike Sneaker-modellerna för män

När det gäller sneakers finns det inget varumärke som är större, bättre eller mer inflytelserikt än Nike. Den amerikanska sportklädesjätten är inte bara ansvarig för några av de mest ikoniska sneakers som någonsin tillverkats, utan ligger också bakom många av de avgörande tekniska utvecklingar som har drivit sneakerdesignen framåt under de senaste 60+ åren.

Nike är också till stor del ansvarigt för att skapa den sneakerkultur som vi känner till idag. Märkets Air Jordan-serie gav världen dess första smak av sneaker-hype och fick konsumenterna att bli som galna vid varje ny release. Det introducerade också världen till högprofilerade idrottare som stöd för skor, vilket förvandlade Nike från ett relativt litet löparskomärke till det största namnet inom sportkläder.

Några av märkets skodesigners är i det närmaste kändisar i sin egen rätt. Tinker Hatfield, till exempel, är ett känt namn för alla med så mycket som ett flyktigt intresse för sneakers, eftersom han har varit ansvarig för viktiga designmilstolpar som synliga luftdämpningssystem och bästsäljande modeller som Air Max 1, flera Air Jordans och till och med den fiktiva Air Mag från Tillbaka till framtiden-filmerna.

Att kalla Nikes sneakerkatalog för imponerande skulle vara en rejäl underdrift. Här finns några av de mest inflytelserika, populära och omedelbart igenkännbara skorna genom tiderna, och för att bevisa det har vi tagit fram några av våra favoriter nedan. Var och en av dem förtjänar sin plats i varje sneakerheads samling med självrespekt.

Air Max 1

Nike Air Max 1 Deep Royal Blå Sneakers

Nike Air Max 1 designades av Tinker Hatfield och var den första Nike-sneakern med ett ”fönster” i mellansulan som visade upp det patenterade Air-dämpningssystemet. Den revolutionerande designen väckte irritation hos varumärket när den först föreslogs, och Hatfield hävdade att andra anställda försökte få honom och hans team sparkade på grund av den. Men när den väl kom ut på hyllorna talade siffrorna för sig själva.

Air Max 1 är nu inne på sitt tredje decennium och är lika populär som någonsin, en av Swooshs bästsäljande modeller. Den fungerade också som en språngbräda för andra storsäljande modeller som Air Max 90, Air Max Plus och Vapormax, som alla har synliga dämpningssystem i mellansulan.

Idén kanske inte togs emot så väl från början, men har sedan dess blivit en central del av Nikes DNA och en viktig visuell signatur.

Air Jordan 1

Jordan Air Jordan 1 Retro High OG

Den allra första skon i Air Jordan-serien lade grunden för det viktigaste sneakermärket i historien. Den kanske inte ser så avancerad ut med dagens mått mätt, men när den lanserades 1985 var den en höjdpunkt i teknikväg, med en Air-dämpningsenhet i hälen som hjälpte MJ att studsa runt på planen.

Trots att Air Jordan 1 är nästan 40 år gammal är den fortfarande lika relevant som någonsin. Visst, tekniken är föråldrad sedan länge, men när det gäller utseendet är det en tidlös silhuett som fungerar med nästan vad som helst. Vi föreslår att du håller det avslappnat med jeans med raka ben, en huvtröja och en lätt jacka.

Dunk

Nike Dunk Low Retro Läderskor

Dunk är en annan Nike-modell med rötter på basketplanen. Den lanserades 1985 och var ursprungligen en high-top-sneaker som hämtade direkt inspiration från Air Jordan 1 och Air Force 1. Den blev en omedelbar succé, men hittade en ny publik ett par decennier senare när den gjordes om för skateboardåkning som Nike SB Dunk.

I dag har Dunk fått ett rejält uppsving i popularitet, och de svarta och vita low-top-versionerna (som kallas ”pandas”) har haft rekordförsäljning sedan början av 2020-talet. Älska dem eller hata dem, de är några av de enklaste, mest mångsidiga och klassiska skorna som finns.

Cortez

Nike Cortez Basic Vit Varsity Röd Sneakers

Denna tidiga Nike-löparsko delar sitt DNA med Onitsuka Tigers Aztec-modell. Det är i princip samma sko i ny tappning, vilket är resultatet av ett internationellt grossistsamarbete och en efterföljande rättslig strid mellan de två varumärkena för flera decennier sedan. Utan att gå in på detaljerna räcker det med att säga att Cortez har blivit en stapelvara i Nikes sneakeruniversum, oförändrad i över 50 år och fortfarande lika populär som någonsin.

Nu när Adidas Samba- och Nike Dunk-galenskapen har lagt sig försöker man i modekretsar fundera ut vad nästa ”It”-sko skulle kunna vara. På grund av dess enkelhet, mångsidighet och tidlösa utseende satsar vi våra pengar på Cortez.

Air Max Plus

Nike Air Max Plus Varggrå Sneakers

Air Max Plus släpptes 1998 och var långt före sin tid när det gällde estetik. Till att börja med tog den den synliga luftdämpningen till en ny nivå med små luftbubblor som löpte genom hela mellansulan. För det andra var den lite av en föregångare till trenden med fula sneakers, med sin tjocka sula, gummerade detaljer och ofta ganska vilda färgskalor. Du kanske också har hört den här skon kallas Nike ”TN”, tack vare den ”Tuned Air”-teknik som den introducerade.

Air Max Plus design inspirerades av palmerna i Florida, med ”grenar” av gummi som löper upp till snörningsöglorna för att hjälpa till att hålla foten på plats. Det distinkta utseendet har gjort skon till ett kulturellt fenomen – särskilt i Australien där den länge har varit en av landets mest populära Nike-silhuetter.

Zoom Vomero 5

Nike Zoom Vomero 5

Zoom Vomero 5 har visat sig vara mycket populär sedan den släpptes på nytt 2019. Skon lanserades ursprungligen 2011 och fick ett dåligt mottagande, men det visade sig att världen helt enkelt inte var redo för den ännu.

Snabbspola fram till 2018 och arkivsilhuetten valdes av A-Cold-Wall som canvas för sin senaste Nike collab, där ett enormt block lades till på hälen. När folk började hugga av dessa block för att kunna bära skon blev det uppenbart för Nike att fansen ropade efter en allmän release, så det var vad de gav dem.

Skon lanserades ordentligt 2019 och blev en hit direkt, med en hype som drevs på av den något begränsade lanseringen. Återförsäljningspriserna började stiga, och sedan släppte Nike skon igen 2022, vilket hjälpte till att cementera Vomeros plats som en av de mest populära Nike-skorna under de senaste åren.

Air Force 1

Nike Air Force 1 Låg

Air Force 1 är inget annat än allestädes närvarande idag, med sin tjocka platta sula, perforerade tåbox och rena läderöverdel. I din stad kan du se flera par vid varje givet tillfälle, vilket inte är så illa för en sko som har varit nästan oförändrad i över 40 år.

Air Force 1 må se enkel ut enligt dagens sneakerstandard, men den var banbrytande när den först lanserades. Det här var den första skon med Nikes numera ikoniska Air-dämpningsteknik, som revolutionerade prestandan i basketskor och gjorde den till ett måste för tidiga sneakerheads.

Killshot 2

Nike x J.Crew Killshot 2 Lucid Green Läderskor

Ibland behöver skor inte ha en uppseendeväckande design och innehålla banbrytande teknik för att bli ikoner. Killshot 2 är ett bevis på det.

Det är förmodligen en av Nikes mest intetsägande modeller ur estetisk synvinkel, men det är också dess största styrka och anledningen till att den har blivit så eftertraktad. Denna enkla court-sneaker lanserades ursprungligen 1979 men släpptes på nytt 2009 som en del av ett J.Crew-partnerskap och sålde slut nästan omedelbart.

Idag är skon mer tillgänglig, men den har ändå lyckats behålla den ”om du vet, så vet du”-känsla som först gjorde den populär. Vi älskar den för att den är otroligt mångsidig, med en enkel och avskalad look som gör att den kan bäras till allt från shorts och t-shirt till skräddarsydda byxor och stickade kläder.

Måste Läsas

Liknande Artiklar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here