8 robusta arbetskläder som alla män borde äga

Om du inte äger några klassiska arbetskläder så har du missat något. Dessa mångsidiga, slitstarka, bruksinspirerade plagg kan göra allt. De kan vara smarta och ge skräddarsydda kläder en tuff kant, eller avslappnade och kombineras naturligt med streetwear och fritidskläder.

Vi talar naturligtvis inte om ”arbetskläder” som du bär på kontoret. Snarare är ”workwear” ett samlingsbegrepp för funktionsplagg som ursprungligen skulle ha burits i arbetaryrken – tänk fabriksarbete, gruvdrift, snickeri och andra manuella yrken.

Arbetskläder är ofta tillverkade av denim eller bomullstwill för att vara slitstarka, har praktiska fickor och fack för förvaring av viktiga saker och kommer i bekväma, avslappnade passformer för att inte begränsa rörligheten. Alla praktiska egenskaper som är tilltalande i dagens non-stop-värld. Dessutom är många av modellerna oförändrade sedan generationer tillbaka, vilket gör dem till en av de mest tidlösa herrplaggen som finns.

Kort sagt, du behöver några. Om du är osäker på var du ska börja har vi här åtta saker du bör överväga.

Arbetsstövlar

&SONS The Drover Känga Svart

Ett par klassiska läderstövlar är oändligt mångsidiga och kan vara de enda vinterskor du behöver. Hitta ett par i mörkbrunt läder, i en enkel Derby-silhuett med en slitstark gummisula, och bär dem till allt och alla.

Visst, traditionella arbetsstövlar har kanske stålhätta och är tillverkade av nästan oförstörbart läder, men för dina fötters skull rekommenderar vi att du väljer något lite mindre hardcore.

Red Wing, Timberland och Dr. Martens är kända för sina robusta kängor, men du kan också välja något lite smartare från Crockett & Jones eller Loake.

Arbetarjacka

&SONS Blue Bolt arbetsjacka

Chore coats designades ursprungligen för fabriksarbetare. Några av de tidigaste modellerna kom från Frankrike, där de kallades ”bleu de travail” tack vare sin distinkta blå färg.

Modellen var vanligtvis tillverkad av slitstark bomull eller moleskin och hade tre stora påsydda fickor på framsidan. I dag finns arbetarjackor i alla möjliga färger och tyger, men den enkla designen finns kvar.

Perfekt för lager på lager eller som en lätt vårjacka – den här ytterplaggen kommer snabbt att bli en favorit i din fritidsgarderob.

Flanellskjorta

Billy Reid skjorta i borstad fetrutig pläd - Tuscumbia

Vad mer kan man säga om flanellskjortan? Med sitt mjuka, varma tyg är den här modellen en obestridlig ikon inom herrmode.

De finns i en mängd olika färger och mönster, vilket gör dem idealiska för att sätta färg på en look, men de passar lika bra som en del av en mer dämpad monokrom passform.

Om du inte har en hängande i garderoben är det dags att rätta till det nu.

Utility-byxor

&SONS Utmattningsbyxa armégrön

En underskattad del av garderoben för arbetskläder är byxorna som verkligen kan få en look att lyfta. Det finns ett antal olika varianter inom nischen, från cargobyxor till snickarbyxor, och var och en har sin egen distinkta look och känsla.

Cargobyxor ger till exempel en militär känsla med sina dubbla lårfickor, medan snickarbyxor ger en mer klassisk estetik med tanke på att de traditionellt används av träarbetare och maskinister.

Men oavsett vilken stil du föredrar har byxorna samma avslappnade passform, med vida ben och en midjeresår som gör dem smickrande för många olika kroppsformer.

Jeansskjorta

Billy Reid Shoals Denim-skjorta

Om du inte redan äger någon form av denimskjorta så har du verkligen missat något. Enligt vår mening finns det ingen annan ledig skjorta som erbjuder samma mångsidighet som en som är tillverkad av den slitstarka vävda blå bomullen.

Stilen är naturligtvis klassisk arbetsklädsel, men den har överträffat sina ödmjuka, blå krage rötter. Idag kan du köpa denimskjortor i mer skräddade, kostymklädda modeller vid sidan av de vanliga, västerländska stilarna som naturligt hör till en avslappnad garderob.

Jeans

Asket The Raw Denim Jeans

Denimjeans är ett av världens mest slitna klädesplagg, och det av goda skäl. De designades ursprungligen för den amerikanska västern runt sekelskiftet 1900, där guldgrävare och riktiga cowboys uppskattade dem för deras slitstyrka och funktionella design. Men tack vare Hollywood steg denna en gång så enkla stil i graderna och populariserades av James Dean och Marlon Brando på 1950-talet, innan den blev mainstream.

Idag är de en stapelvara oavsett din personliga stil, men för en workwear-inspirerad look finns det inget bättre val. För bonuspoäng, håll utkik efter jeans tillverkade av hård selvedge-denim, vilket hänvisar till tygets ”självfärdiga kant”, som syns när du vänder upp fållarna.

Vadderad väst

Mackintosh Four Season Blue Gilet i nylon

Gilets finns i många olika stilar, men du kan lätt känna igen en variant för arbetskläder tack vare fickorna och de slitstarka tygerna de är gjorda av.

Dessa är perfekta mellanlager – plagg som du kan bära över en t-shirt eller skjorta och under en tyngre kappa för extra ballast. Välj en i dämpat svart eller grått för en mer diskret finish, eller välj en livfull nyans av rött eller blått för att ge en djärv färgklick till alla outfits.

T-shirt med ficka

&SONS Boxer T-shirt med fickficka Svart

Det är svårt att överleva stilmässigt utan T-shirts. De är så enkla som de bara kan bli, men också så viktiga, oavsett om du bär dem på egen hand på sommaren eller använder dem som ett baslager under stickade kläder på vintern.

Pocket tee är dock lite annorlunda. Den har en mer utilitaristisk känsla tack vare fickan, och de är vanligtvis gjorda av lite kraftigare jersey, vilket ger dem en mer robust känsla. De är perfekta att bära med cargos och arbetsstövlar, särskilt om du hittar en i en avslappnad, boxig skärning.

Måste Läsas

Liknande Artiklar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here