8 klockmärken under radarn som du borde känna till

Även om vi alla respekterar Rolex och beundrar Omega, leder dominansen av sådana legendariska och penningstinna klockmärken till intrycket att det bara finns fem eller sex klockmärken. Alla som har ett halvt öga på vad som händer i klockvärlden vet att det finns så mycket mer än så.

Det underbara är att det finns så många små märken där ute, om du är villig att gräva lite, kommer du förmodligen att hitta en klockdesign som talar till dig så personligt att det nästan är som om de gjorde det bara för dig. Om du inte är så benägen att leta runt på internet och gå in på forum (om du är modig) för att ta reda på om du har hittat en diamant eller en doldis, läs då vidare eftersom vi har grävt fram några märken utanför radarn som definitivt är värda en stund av din tid.

Tusenö

Tusenö

Tack vare ett extremt framgångsrikt crowd-funding-initiativ kan Tusenö titulera sig Sveriges mest finansierade klocka någonsin. Namnet kommer från en gammal sjökortsbok som refererade till Sveriges västkust som ”kusten med de Tusen Öarna”, vilket är anledningen till att logotypen är en mash up av symbolen för en fyr på gamla och nya sjökort.

Designen sker i Sverige och klockorna tillverkas i Schweiz och från och med 2020 kommer alla nya modeller att vara mekaniska. Klockorna är inspirerade av den svenska kusten, något som kan ses mer i den nu utsålda Shellback och dess bror Blackwater, som gynnade Svenska Sjöräddningssällskapet. First-designen, som lanserade varumärket, är mer man about town än robust sjöman.

SYE

SYE

SYE grundades 2018 och står för Start Your Engines eftersom grundaren Arnaud Pézeron ville skapa en klocka som fick män att svimma på samma sätt som de gjorde när de tittade på en avancerad bil. För att göra detta tog han hjälp av Ludovic Blanquer och Michel Berra som, under paraplyet av deras företag Berra Blanquer Design Consultants, hade erfarenhet av att designa klockor för sådana som Hautlence.

Det speciella med designen var att armbandets läder integrerades i boetten, vilket skapade en klocka utan luggar. Alla klockor monteras av den välkända klocktillverkaren Reparalux i Besançon, hjärtat av fransk klocktillverkning, cirka en timme från Genève. Lädret kommer från Tanneries Haas i Alsace, som ägs av Chanel Group, och urverken är automatiska Seiko- eller Miyota-urverk. Boetter och urtavlor kommer från Hong Kong.

Baltic

Baltic klocka

Det var en klockdagbok som hans far hade fört med alla klockor som hade passerat genom hans ägo som inspirerade Etienne Malec, grundaren av Baltic, att starta sitt eget varumärke, med namnet som en hyllning till sin fars polska ursprung. Malec ville att Baltic skulle vara prisvärt men ändå av utmärkt kvalitet, vilket är anledningen till att företaget inte har någon traditionell detaljhandelsstruktur och är mycket transparent om var delarna kommer ifrån.

Allt monteras i Besançon men boetten och urverken kommer från Hong Kong – vanligtvis Seagull eller Miyota, men för den för närvarande otillgängliga men mycket åtråvärda Micro Rotor är de från Hangzhou. Tillbehören är från Italien. Stilen är onekligen vintage, vilket gör dem perfekta för dem som vill ha retroestetiken men inte vill ha huvudvärken att försöka navigera i vintagemarknadens bakvatten.

MONOFORE

Monofore

Rektangulära boettdesigner brukade vara högsta mode men efter att runda designer tog över har de dominerat sedan dess. Teamet på Monofore, som är baserade i London och grundades först 2019, har beslutat att återuppliva den rektangulära klockan, och vi är glada att de gjorde det.

Art Deco-boettens form, med en smart inbäddad krona som inte förstör de släta linjerna, kontrasteras vackert mot de modernistiska urtavledetaljerna. Det finns inga siffror, bara index, utplacerade i en spännande formation som verkar skev men vid en andra anblick har en märklig symmetri. Boetterna är av rostfritt stål, antingen naturfärgat eller guldpläterat, och de otaliga banden av italienskt läder finns i en palett av diskreta men ändå rika färger. Om någon design ska sätta stopp för den runda boettens världsherravälde så är Monofore kanske det varumärke som ska göra det.

INSTRMNT

Instrmnt

Om du vill hålla på med urmakeri är Instrmnt något för dig. Instrmnt lanserades 2014 i Glasgow av produktdesignern Pete Sunderland och den grafiska designern Ross Baynham, och varje Instrmnt-klocka levereras omonterad med verktyg för DIY. Estetiken är extremt minimalistisk, vilket är tur eftersom du inte skulle vilja montera en stor komplikation hemma. Ett datumfönster och förstorade siffror vid 12, 3 6 och 9 på Field Watch är de enda riktiga detaljerna.

Urverken är Ronda i Everyday och ett ganska häftigt japanskt soldrivet urverk i Field Watch (nedan), som har en solcell inbäddad under urtavlan. Från en enda solig dag kan den lagra tillräckligt med ström för fem månader. Förpackningen är lika cool som klockorna, och allt är tillverkat av återvunna kaffekoppar.

anOrdain

anOrdain

Du förväntar dig inte att utsökta emaljurskivor ska komma från Skottland i allmänhet, eller Glasgow i synnerhet. Men det är just det som är anOrdains USP. Så mycket att teamet tillbringade 4 000 timmar under tre år med att experimentera med emalj från fem olika länder för att finslipa detta hantverk. De har till och med fulländat fumé, den underbart rökiga emaljen som börjar ljust i mitten och sedan övergår till en mörk nyans vid kanten.

Emalj är inte det enda som anOrdain (döpt efter en sjö) är besatt av – detta brittiska urmakarmärke lever för detaljer. De tillverkar till och med sina egna visare, något som bara de allra finaste schweiziska märkena ens bryr sig om. Klockorna, som drivs av modifierade Sellitas eller ETA, tillverkas i mycket begränsad upplaga så du måste vara snabb. Om du är det kommer du att bli den stolta ägaren av en verkligt speciell klocka.

William Wood

William Wood

Jonny Garrett var så inspirerad av sin farfar som var brandman att han tillägnade honom ett klockmärke. William Wood lånade inte bara ut sitt namn till det här varumärket, han låg bakom hela dess etos – från 1920-talets brandmanshjälmslogotyp till de upcyclade slangremmarna, det här är en hyllning till den brittiska brandkåren. Det skulle kunna vara en gimmick, men det lyckas man undvika tack vare att dessa detaljer har införlivats i väldesignade klockor.

Vibbarna är färgglada, retrosportiga med en extra känsla för verktygsklockor. Det finns också ett element av anpassning. Du kan välja färg på armbandet på många av modellerna och i Valiant-kollektionen kan du till och med välja om du vill ha ett Seiko kvarts- eller Sellita-automatikverk i din klocka.

Schofield Watch Company

Schofield Watch Company

Giles Ellis har villigt simmat under radarn i 10 år sedan han lanserade sin första klocka 2011. Ellis klockor är inspirerade av havet, kusten och fyrar och är robusta, rejäla verktygsklockor som du kan föreställa dig överleva en storm på havet. Trots att Ellis är ett brittiskt varumärke har han aldrig velat ha ”Made in England” på urtavlan, utan är mycket öppen med vad som kan göras i Storbritannien när det gäller tillverkning, men sedan 2013 har all montering och boettfinish gjorts internt.

Han är mycket stolt över att ha 100 % kontroll över alla aspekter av designen, från klockan till webbplatsen. Det finns inget detaljhandelsnätverk, vilket innebär att du måste vallfärda till den lilla byn Upper Beeding för att prova en Schofield, något som har bidragit till Ellis mystik och kultliknande följarskara.

Måste Läsas

Liknande Artiklar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here