6 Vintage-klockor som du borde ha i din samling

De flesta urmakare som bär namnet på sin grundare finns till för att personen i fråga inte kunde hitta den klocka han eller hon letade efter och därför bestämde sig för att designa sin egen. Dan Henry valde en annan väg. Han hade klockorna – över 1 500 stycken för att vara exakt – och andra ville också ha dem.

Dan Henry är en klocksamlare som är lika förtjust i en klockas estetik som han är i de berättelser som de innehåller. Denna passion för att samla, som började vid 10 års ålder när han fick ett Roskopf fickur, ledde först till att han dokumenterade sina fynd på Instagram och sedan till att han skapade timeline.watch. På den här webbplatsen listas hans samling kronologiskt tillsammans med beskrivningar av den tid då de designades, vilket skapar en koppling mellan klockan och de historiska och tekniska faktorer som kulminerade i dess lansering.

Föga förvånande väckte detta intresse bland samlare av vintageklockor, men också frustration över att de inte kunde få tag på en viss modell. Henry kom på idén att skapa en egen serie samlarklockor i vintagestil, var och en en representation av ett ögonblick i tiden och uppkallad efter det år vars design inspirerade den.

Dan Henrys vintage-klockor

Alla klockor är i begränsad upplaga, och antalet exemplar bestäms av det år som klockan är inspirerad av. När upplagan är slutsåld tillverkas inte en ny – ett beslut som skapar en verklig drivkraft att köpa och samla.

Det finns också ett element av anpassning. Beroende på klocka kan du välja boettstorlek, vilken färg du vill ha, vilken typ av armband, om du vill ha datum eller inte, och till och med om du vill ha ett automatiskt eller kvartsurverk. Henry har skickligt valt ut sin otroligt prisvärda kollektion för att representera de viktigaste typerna av klockor som ingår i en klockgarderob – från dykare till pilot, kronograf till stålarmband.

Det här är de sex stilar som vi skulle börja med (och inte skulle vilja missa).

1937 – The Dress Chronograph

1937 – The Dress Chronograph

Den här modellen gick precis om 1939 eftersom den betecknas som en ”klädkronograf”, en ganska ovanlig företeelse i klockvärlden. Utseendet är en hyllning till art deco-utseendet i 1930-talets New York och linjerna och kurvorna i byggnader som Chrysler eller Empire State kan ses på urtavlan.

Det finns mycket information på urtavlan, men den är perfekt balanserad. De två subdialerna kan antingen placeras vertikalt eller horisontellt och det finns också en tachymeterskala, om du vill göra några avståndsberäkningar.

Boetten är tidstypiska 38 mm och på dess baksida finns profilen ingraverad av det legendariska New York Central Hudson-lokomotivet, som byggdes första gången 1927. Det finns två läderarmband att välja mellan: ett brunt för dagtid och ett svart för kvällstid.

Du kan välja mellan två silverfärgade urtavlor – en med blåfärgade och guldfärgade visare, den andra helt i silver – en chokladfärgad urtavla med guldfärgade visare och skalmarkeringar, och en onyxfärgad urtavla med silverfärgade visare och markeringar. Det finns ett ”datum eller inget datum”-beslut som måste fattas. Det korrekta beslutet är alltid det senare.

1945 – The WWII Chronograph

1945 – The WWII Chronograph

Det är allmänt erkänt att varje klocksamling måste innehålla en pilotklocka. Denna särskilt muskulösa version är inspirerad av de cockpitinstrument som designades av brittiska Smiths och amerikanska Bendix för allierade flygplan under andra världskriget.

Med sin boett på 41,5 mm är detta verkligen ett cockpit-instrument för handleden. De överdimensionerade tryckknapparna och kronan – nödvändiga för att kunna använda klockan när man bär pilothandskar – bidrar till dess närvaro på handleden.

Med sin telemeter, som är användbar för att förutsäga avstånd från lysande föremål, tachymeter för beräkning av medelhastighet över ett avstånd på 1 000 enheter och kronograf, kan den mycket väl användas för beräkningar i luften. Som det krävs för en pilotklocka har denna design läsbara siffror på sin myntformade boett, som också har en GMT-funktion och den röda triangeln vid klockan 12 för omedelbar tidsigenkänning.

Siffrorna och de centralt monterade visarna är fyllda med grön Super-LumiNova, boetten är präglad med RAF Spitfire och under den finns ett superprecist Miyota kvartsurverk.

Beroende på om du väljer den helsvarta urtavlan eller Evil Panda (svart urtavla, vita subdialer) kommer det lätt utbytbara retro-sydda bandet att vara svart respektive brunt läder, och du måste göra det där ”datum eller inget datum” samtalet igen.

1962 – The Racing Chronograph

1962 – The Racing Chronograph

1960-talskronografer med pandaklocka är populära bland samlare tack vare deras retro-cool, bilanknytning och monokroma färgskala. Denna 1962 förkroppsligar alla dessa saker.

Den har de tre subdialerna för förfluten tid, timmar och minuter, en vit urtavla (om du väljer den klassiska pandan) mot vilken det finns svarta subdialer, och subtila färgklickar från de två röda visarna. Den perforerade remmen som levereras med den äkta panda-urtavlan fulländar vintage-känslan.

Det finns tre andra färgställningar tillgängliga – Evil Panda, en mörk chokladnyans som kallas Gilt och Blue med orange accenter – men för våra pengar kan du inte slå den klassiska pandan.

Som en blinkning till de racerförarassociationer som finns med denna design är bakstycket präglat med en Maserati Tipo 60 Birdcage. Den här klockan drivs av ett Seiko meca-quartz-urverk, en hybrid som använder ett kvartsurverk för att kontrollera tidtagningsfunktionerna medan kronografens stoppurfunktioner registreras av en mekanisk modul. Det ger tryckknapparna den jordbruksmässiga, taktila känslan av ett mekaniskt urverk men med livslängden och noggrannheten hos kvarts.

1964 – Gran Turismo Chronograph

1964 – Gran Turismo Chronograph

Om den föregående klockan var till för att köra runt Silverstone, eller åtminstone låtsas göra det, är den här till för att svepa stilfullt runt på de kurviga vägarna på den italienska rivieran. Den är elegant men ändå sportig och ser bra ut med linne. Faktum är att den är så 007 i Casino Royale att den till och med har en Aston DB5 präglad på boetten.

Den finns i två urtavellayouter – bicompax och tricompax – och i fem färgvarianter: White Panda (vit urtavla, svart underdel), Silver Panda (silver urtavla, svart underdel), Evil Panda, Silver och Slate Grey. Alla är fantastiska, men för våra pengar är det Slate Grey Bicompax som visar denna design i sitt bästa ljus.

Boetten är 38 mm och den levereras med ett snyggt ”riskorn”-armband tillsammans med en sydd läderrem i en kompletterande nyans. Till exempel kommer Slate Grey med en i en härlig ljusbrun färg, som kan bytas ut medan du är på språng tack vare Dan Henrys Easy Release-system. Gör det bara inte när du kör, du är faktiskt inte James Bond vet du.

1970 – The Automatic Diver

 

Tillsammans med en kronograf är en dykarklocka den mest användbara klockan i världen. Tack vare vattentätheten behöver du bokstavligen aldrig ta av dig den. Lyckligtvis har Dan Henry två exceptionella versioner.

Först ut är 1970. Den har ett av de mest revolutionerande, och även coolaste att titta på, framstegen inom horologiteknik – den invändigt roterande boetten. De flesta märken väljer externa roterande boetter, som ger en dykarklocka en betryggande tyngd, men en intern boett ger en sofistikerad stil och en känsla av djup på urtavlan samtidigt som den inte förlorar något på det praktiska planet.

Indexen och visarna är stora och LumiNova-fyllda för enkel avläsning under vattnet och armbandet är av gummi. Den har 200 m vattentäthet och boetten är skruvad och präglad med en Scaphtopus (bläckfisk i en vintage dykhjälm, tydligen) 3D-medalj under vilken det finns ett automatiskt Seiko-urverk.

Den finns i två rejäla boettstorlekar (40 mm och 44 mm) och är en klocka för dem som har handleden att bära den.

1975 – The Skin Diver

1975 – The Skin Diver

Om 1970 är en för stor klocka för dig finns det en 1975. Den är smalare, mindre (37 mm eller 39 mm boettdiameter) och mer strömlinjeformad.

Den har fortfarande en imponerande vattentäthet på 150 m, roterande boett (extern den här gången) och upplysta index på urtavla, boett och visare, men i en mer kompakt form som gör den till en ”strand till bar”-klocka och den perfekta semesterklockan.

Det finns många val att göra med båda modellerna. Du kan välja mellan en automatisk klocka med hög slagfrekvens eller ett kvartsurverk; ett tropiskt armband (dvs. gummi med utskärningar), vanligt armband eller armband; och fyra olika färger på urtavlan med antingen stål eller en ram i en kompletterande nyans.

För oss är en 39 mm Orange automatisk klocka på ett tropiskt armband utan datum den bästa kombinationen. Men du får gärna ha en annan åsikt.

Måste Läsas

Liknande Artiklar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here