4 sällsynta irländska whiskeysorter att fira St. Patrick’s Day med 2024

Patrick’s Day är den årliga firandet av allt från den gröna ön. Det är den perfekta anledningen att koppla av med en pint av den svarta spriten och sippa på en god dram irländsk whiskey. Men även om irländsk whiskey är mer populär än någonsin har det inte alltid varit så.

Under en period i början och mitten av 1900-talet minskade antalet destillerier på Irland från över 100 till bara två: Bushmills i Co. Antrim i norr och Midleton i Co. Cork i söder – i slutet av 1960-talet. En kombination av två världskrig och förbudstiden i USA var de viktigaste orsakerna till denna dramatiska nedgång och försvinnandet av många älskade varumärken.

Ett tredje destilleri, Cooley i Co. Louth, dök inte upp förrän i slutet av 1980-talet. Det är först under det senaste decenniet som irländsk whiskey har börjat resa sig ur askan. En verklig renässans äger rum, driven av den rörelse för hantverksmässig destillering som har svept över landet.

Även om detta är fantastiskt och uppfriskande, innebär det att konsumenterna ställs inför en ständigt ökande mängd ung whiskey. Även om marknaden för detta fortsätter att växa, så gör också önskan om äldre årgångar. De senare blir alltmer sällsynta och knappa, vilket gör dem extremt eftertraktade av irländska whiskykonnässörer.

Dessa begränsade, höglagrade whiskysorter spelar ofta i en helt annan liga när det gäller både pris och kvalitet. Nedan tar vi en titt på fyra av de bästa super-premium och samlingsbara irländska whiskeysorterna som för närvarande finns på marknaden.

Bushmills 36 Years Old Hill Street Edition

Bushmills 36 Years Old Hill Street Edition

Nordirländska Bushmills, som ligger bara tre kilometer från UNESCO:s världsarvslista The Giant’s Causeway, har världens äldsta destilleringslicens, med anor från 1608. Som en av de två överlevande från den irländska whiskeykraschen har man också några av de mest sällsynta och mest höglagrade spritdryckerna i sitt lager.

Denna nya buteljering är den äldsta whiskey som Bushmills någonsin släppt i Europa. Den är exklusiv för den legendariska irländska whiskyåterförsäljaren The Friend at Hand, som ligger på Hill Street i Belfast. Whiskyn destillerades och fylldes på ex-sherryfat av fransk ek i november 1986, innan fyra sådana fat kondenserades till ett enda ex-Oloroso sherry hogshead 2001.

Den långa sekundära mognaden har gett denna sällsynta 36-åriga whisky en utsökt karaktär och profil. Förvänta dig toner av färsk honungskaka, kola och mogna tropiska frukter i kombination med värmande träkrydda, mjölkchoklad och hasselnötspralin.

Underliggande inslag av maltkorn, kakaopulver och ingefärskaka ger ytterligare djup och komplexitet.

Midleton Very Rare 40th Anniversary Ruby Edition

Midleton Very Rare 40th Anniversary Ruby Edition

Midleton Very Rare har länge ansetts vara toppen av irländsk whiskeykvalitet. I år firar man 40 år sedan den första utgåvan släpptes 1984, ett ögonblick som många ser som en historisk förändring av irländsk whiskey för alltid. Rubin är den ädelsten som förknippas med ett 40-årsjubileum.

Detta jubileumsexemplar av den berömda blandningen innehåller whisky som har destillerats av alla de tre män som har haft den eftertraktade titeln Master Blender för Midleton Very Rare under de senaste fyra decennierna. Bara tre fat, vart och ett med en komplex blandning, har gift ihop sig innan de flyttades till före detta ruby port-fat för en nio månader lång efterbehandlingsperiod. Flera av de inkluderade whiskysorterna är 40 år gamla.

Whiskyn öppnar med en berusande parfym av röda bärfrukter och aromatiska kryddor, som kompletteras av grön frukt, vaniljstång och torkade citrusskal. En framväxande tropisk ton kommer fram, liksom toner av kanel och kryddnejlika. En livlig blommig karaktär utvecklas också mot slutet.

Redbreast 27 Years Old

Redbreast 27 Years Old

Denna buteljering är en annan ikonisk och prestigefylld irländsk whisky. Redbreast-serien är en av de mest prisbelönta i världen och den 27-åriga ligger precis i toppen. Batcher släpps varje år och kvaliteten är genomgående hög. Redbreast är en single-pot still-whisky, vilket innebär att den tillverkas av en kombination av mältat och omältat korn.

Redbreast 27 Years Old har lagrats på ex-bourbon- och ex-sherryfat under en stor del av sin livstid. Men en sista finishperiod på ex-Ruby Port-fat har berikat dess smakprofil och drivit den i en lyxig riktning. Den är också buteljerad vid fatstyrka och presenteras i en underbar röd glasflaska och träkista.

Den här whiskyn är full av fruktiga dofter och smaker – tänk svarta körsbär, katrinplommon och röda sommarbär i kombination med ananas, mango och blodapelsin. En antydan till persika finns också i bakgrunden, liksom massor av mjölkchoklad och karamellliknande toner. Värmande ekkrydda och lite pepparkaka rundar av det hela på ett fint sätt.

En riktig höjdare.

Teeling 30 Years Old

Teeling 30 Years Old

Familjen Teeling är irländska whiskeylegender och nyckelpersoner när det gäller att återuppliva whiskeyn. De grundade inte bara Cooley-destilleriet 1987 och återupplivade många varumärken och whiskysorter som gått förlorade i historien, utan de tog också tillbaka whiskeytillverkningen till centrala Dublin när de grundade Teeling-destilleriet 2015.

Teeling var det första nya whiskydestilleriet i Dublin på 125 år och är nu en stor turistattraktion. I sortimentet finns flera prisbelönta whiskysorter som destilleriet har destillerat under åren som följt. Men när familjen sålde Cooley-destilleriet 2011 förvärvade de också många gamla fat med mognad whiskey. Dessa släpps som prestigefyllda buteljeringar från tid till annan.

The 30 Years Old är en sådan utgåva. Den destillerades och fylldes på ex-bourbonfat 1991 och fick mogna i lugn och ro. Den sista vridningen innebar att denna sprit överfördes till ex-Sauternes dessertvinsfat från Frankrike.

Resultatet är en sammetslen och mjuk whisky som dryper av frodiga toner av tropisk frukt, persika och aprikos. Lägg till honung, gyllene sirap och en gnutta grapefruktskal så får du en riktig njutning.

Irländsk whiskey när den är som allra bäst.

Måste Läsas

Liknande Artiklar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here