14 vanliga misstag inom hår- och hudvård för män

Groomingrutinerna är personliga, men förhoppningsvis har vi samma mål: att lukta fräschare och se bättre ut varje dag. Att göra något upprepade gånger, dag ut och dag in, innebär att vi börjar använda autopilot när vi tvättar oss.

Det är lite som att börja på gymmet under noggrann ledning av en personlig tränare: teknik är allt, men utan någon där som tittar på, övervakar och vägleder oss kan vi glömma att böja oss här eller räta upp oss där. Innan vi vet ordet av får vi inte ut det mesta av vår träningstid.

Samma sak kan hända med vår personliga vård. Så här är en lista med knep, tips och råd som påminner dig om hur du kan göra det bättre.

Rakar dig innan du duschar

Rakar dig innan du duschar

Varmt vatten mjukar upp håret och en ångande atmosfär öppnar porerna. En rakning efter duschen blir enklare och snabbare och hjälper till att förbättra din hud genom att avlägsna fler orenheter.

Raka för snabbt

Om du däremot börjar med torr hud ska du ta god tid på dig. Att skynda sig eller ta genvägar leder till misstag, skärsår och arg, rodnad hud.

Slarvig tandborstning

Ingen får lära sig att borsta tänderna ordentligt. Som barn lär vi oss det under tvång och mutor, och sedan lämnas vi mer eller mindre åt vårt öde, med undantag för tandläkarbesök vartannat år (för dem som är bra på att hålla tiderna). Det är inte konstigt att de flesta av oss faktiskt är riktigt dåliga på att rengöra tänderna effektivt.

Tandläkare rekommenderar att man borstar i minst två minuter, och det är därför som vissa av de mer avancerade elektriska borstarna har timer och appar som hjälper dig att se var du borstar och hur länge.

Borsthuvudets vinkel är också viktig, oavsett om det är en manuell eller elektrisk borste: om det är platt mot tandköttet kommer det inte åt under och runt de ställen där plack byggs upp. Luta den därför så att den kommer åt under tandköttskanten. Detta kommer att leda till mindre tid i tandhygienistens stol och en friskare mun och kropp överlag.

Överdrivet användande av aftershave

Överdrivet användande av aftershave

Det är frestande att spraya för mycket, men om du känner den starka doften är den mycket överväldigande för andra människor. En eller två sprejningar bör räcka för en anständig eau de toilette eller eau de parfum.

Parfymörer kallar doftspåret som sprider sig bakom dig för sillage. Det kan vara trevligt, men för människor som stinker ut ett rum med sin valda doft, är vi här för att berätta för dig: mindre är mer.

Använder inte en hårtork

Det är inte raketforskning: en hårtork snabbar upp stylingtiden och ger en slätare look och mer polerad finish. Värmen hjälper också till att plumpa de enskilda stråna, vilket gör att tunt hår ser tjockare ut.

För mycket plockning

Ett monobryn eller järvbryn kan må bra av lite plockning, men vet när du ska sluta. Gå inte över brynet eller ta bort för mycket från mitten. Du vill att de ska se naturliga ut.

Använder inte proffs

Använder inte proffs

Är du för generad för att vaxa eller göra en ansiktsbehandling? Har du aldrig legat i en flytank? Har du någonsin provat mikrodermabrasion, nålning eller IPL? Vissa behandlingar, som massage, har holistiska fördelar som hjälper mot stress och psykisk ohälsa, eller så är de resultatinriktade (dvs. de kommer att få dig att se bättre ut).

Om du vill ha ett bröst så slätt att du kan se ditt ansikte i det, en heltäckande solbränna eller permanent ta bort vartenda hårstrå på ryggen finns det ett sätt att göra det på, till och med i ditt eget hem.

Att vara oorganiserad

Att packa i all hast innebär att du kommer att ha glömt din rakhyvel/retinol fuktkräm/glykolpeeling. Vi har hört från välbesökta herrar att en färdigpackad tvättväska vanligtvis innebär en välvårdad resa.

Tillämpa samma logik på din rutin hemma: om du ofta går direkt från gymmet ska du ha dubbletter av allt du behöver i ditt kit, eller förvara dem i bilens handskfack/lådan på jobbet.

Samma sak gäller för regelbundna hårklippningar – kom ihåg att boka om med din frisör när du betalar. På så sätt kommer veckorna inte att gå innan du får tid att göra det.

Ignorerar dina naglar

Första intrycket räknas och en välskött hand visar att du lägger märke till detaljerna. Detta gäller även tånaglarna, särskilt om du funderar på att visa upp dina fötter efter en vinters dvala.

Var inte rädd för att prova en manikyr eller pedikyr på en nagelbar; behandlingarna är inte dyra jämfört med ett exklusivt spa, teknikern kommer att göra ett bättre jobb än du skulle göra hemma, och du får möjlighet att koppla av en stund.

Lojalitet mot en frisör

Lojalitet mot en frisör

Det är tryggt att känna igen sig, men om du har gått till samma frisör och fått samma frisyr så länge du kan minnas kanske du har hamnat i lite av ett hjulspår.

För att säkra en bättre klippning, fråga runt – mun till mun är fortfarande det bästa sättet att hitta någon bra. Eller se vem som är bäst nära dig på Instagram.

Använder samma produkter i flera år

Har du använt en viss produkt så länge du kan minnas? Schampon kan sluta kännas lika effektiva med tiden, eller så kanske din fuktkräm inte längre håller måttet.

Vårt hårs och vår huds behov förändras ofta med tiden, så det kan hända att din beprövade och pålitliga produkt inte längre är pålitlig.

Schamponering av lockigt/vågigt hår

Vågiga, lockiga och bångstyriga hårtyper kanske missar ett trick genom att regelbundet schamponera håret när ”co-washing” (balsamtvätt) kanske är mer lämpligt.

Du behöver inte utesluta schampo hela tiden, men att hoppa över det och tvätta med ett balsam istället hjälper till att hålla håret rent och lockarna definierade och frizzfria.

Överanvändning av hårgelé

Överbelastning av hårgelé

Det är vanligt, och vi har alla gjort det, men dra ner på din hårprodukt om du har blivit lite tunghänt nyligen. Värm också alltid upp den mellan händerna och arbeta in den från baksidan av huvudet mot framsidan. Detta innebär att du inte överbelastar håret och smörjer in hårfästet.

Kom ihåg: det är alltid lättare att lägga till lite mer än att börja om och tvätta håret igen.

Dölja en skallig fläck

Att tappa håret är ingen lätt upplevelse. Men ibland är det bäst att acceptera det och gå vidare. Det finns färgpigment och utfyllnadspulver och alla möjliga sätt att slösa bort dina pengar på produkter som spelar på vår osäkerhet. Dessa saker lurar ingen; du kommer att se bättre ut med en buzz cut eller en short textured crop, lita på oss.

Måste Läsas

Liknande Artiklar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here