13 inredningsklassiker som kommer att uppgradera alla hem

”Ha inget i ditt hus som du inte vet är användbart, eller tror är vackert.” Så lyder William Morris citat. Passande i en tid av överflöd, konsumtion och Marie Kondo som säger att du kan klara dig utan. Tyvärr för William Morris fanns inte Smeg-kylskåpet eller Chemex-kaffebryggaren när han var som mest kortfattad.

Vi på Livsstilsguiden tycker att du ska köpa de designklassiker för hemmet som kan göra både och – vacker design och kvalitet som stöder syftet. Här är några av våra favoriter, från stolar till köksutrustning.

The Eames Lounge Chair & Ottoman

The Eames Lounge Chair & Ottoman

Det är roligt att tänka på att den ursprungliga Eames-stolen och ottomanen var tänkta att vara en engångsföreteelse. Duon är designad för att se ut som en ”välanvänd basmanshandske” och är utan tvekan en av 1900-talets mest ikoniska designer inom alla områden.

Tänk på alla eleganta hem – oavsett om det är en takvåning i stan eller en semesterbostad vid sjön – det finns alltid en Eames-stol i hörnet. Alltid.

Akari lampa

Vitra Akari 1A bordslampa

Du har sett Akari papperslampa i dess olika skepnader. Du kanske känner till den som ”Habitat-lampan” eller ”IKEA-lampan” beroende på vilken generation du växte upp i.

De ursprungliga Akari-lamporna – eller ”ljusskulpturerna”, som de ofta kallas – kommer från den japanske designern Isamu Noguchis studio. De designades 1951 och bestod av Washi-papper, som framställs av mullbärsträdets bark, och limmades fast på ribbade bamburamar.

Många märken har sedan dess anammat Akaris originaldesign, vilket har gjort det möjligt att hitta billigare alternativ, men om du letar efter ett tecken på originalitet ska du hålla utkik efter sol- och månmonikern.

Le Creuset Dutch Oven

Le Creuset Signature rund gryta i gjutjärn

Le Creuset Dutch Oven är en köksredskap som förtjänar att visas upp och är inte bara en symbol för stil och design utan även för funktion och lång livslängd.

Om du är villig att investera i en sådan är chansen stor att du är en hyfsad kock. Även om du inte är det kommer emaljen i gjutjärnet att hålla kvar värmen för jämn tillagning och brynning, låsa in fukten och därmed ge maten bättre smak. Grytor, soppor, grytor och bakning kommer aldrig att bli sig likt igen.

Den finns i ett ständigt växande utbud av färger och är en riktig investering som med rätt skötsel kommer att hålla livet ut.

Noguchi soffbord

Noguchi soffbord

Isamu Noguchi skapade inte bara ljusskulpturer. Den japanska designern kanaliserade den biomorfa estetiken i sina skulpturala former till en annan möbel, det enkla soffbordet.

Två rätvinkliga träben bär upp en tung bordsskiva i klarglas ovanför; deras noggrant formade stabilitet är ett konstverk.

Enkelheten i att bara använda tre element är det som gör bordet så ikoniskt. Det för vidare Noguchis kärlek till skulptur till något praktiskt för hemmet.

Arco golvlampa

Arco golvlampa

Föreställ dig scenen: det är 1960-talets Paris. De italienska bröderna Achille och Pier Giacomo Castiglioni strosar runt i staden, förmodligen på natten. Likt ett äpple som träffar Isaac Newton i huvudet får bröderna en insikt när de tittar på Paris gatubelysning: riktad belysning behöver inte hängas från taket, den kan monteras på golvet.

Snabbspolning fram till 1962, då den italienska tillverkaren Flos lanserade golvlampan Arco, och resten är ikonisk inredningshistoria. En tunn stomme av rostfritt stål bär upp en hög lampskärm som är perforerad för att undvika överhettning.

Skaffa en till soffbordet eller läshörnan.

Alvar Aalto 60 Pall

Artek Alvar Aalto 1933 Pall 60

Enkelhet är ofta, om än inte alltid, nyckeln till ikonisk design. Alvar Aaltos 60 Stool är så enkel och funktionell som en möbel kan bli. Den finske designern skapade pallen på 1930-talet som ett experiment i funktionalism, inspirerad av den tidens designstilar, som gynnade minimalism och utilitarism.

Pallen tillverkades av böjträ (en avvikelse från den populära användningen av rostfritt stål). Resultatet blev en robust och praktisk sittplats som kan staplas, användas som bord vid behov och enkelt dekoreras i en mängd olika färger.

Det är ofta de enkla designerna som andra varumärken så lätt tar upp (läs: kopierar), men Artek är rätt ställe att gå till om du är ute efter ett original.

Chemex kaffebryggare

Chemex kaffebryggare

Behöver du några referenser för att motivera köpet? Vad sägs om att denna kaffebryggare ingår i samlingen på Museum of Modern Art i New York? Det borde räcka.

Det är svårt att tänka sig andra föremål i konstgallerier som är lika praktiska som denna klassiska köksutrustning. Du behöver inte leta länge i populärkulturen för att hitta en Chemex på köksbänken och det bästa av allt är att den gör en grym kopp kaffe.

Roberts radio

Roberts radio

Roberts radio, som är utformad som en handväska med läderklädsel och bärhandtag, är ett pittoreskt tillskott till alla hushåll. Enheten är lätt att känna igen och lanserades ursprungligen på 1930-talet och blev berömd tack vare att den ingick i olika reklamkampanjer, inklusive en 1989 för Martini.

Lyckligtvis för musikälskare har moderna versioner Bluetooth, DAB och till och med Spotify- och Apple Music-anslutning.

Kylskåp från Smeg

Kylskåp från Smeg

Ännu en designmonolit, den här gången från Italien. Drömkök innehåller Smeg-kylskåp, så enkelt är det. Låt dig inte luras, trots dess utseende – mjuka kurvor istället för hörn, glansig emalj – uppfanns den inte på 1950-talet utan på 1990-talet.

Det gör dock ingen större skillnad – den är ett härligt elegant tillskott i alla kök, och den håller allt perfekt kylt.

Chesterfield soffa

Chesterfield soffa

Robust läder, nedsänkta knappar, en låg profil och höga armar är kännetecknen för Chesterfieldsoffan, en av världens favoritmöbler.

När folk säger att de är tidlösa överdriver de inte – de har över 300 års historia. Från kungligheternas hem till de privata medlemsklubbarnas lummiga omgivningar – Chesterfieldsoffan har aldrig blivit omodern.

606 Hyllplan

IKEA ELVARLI Öppen förvaringskombination

När det gäller ikonisk förvaring är Dieter Rams 606-hyllan sannolikt det första du kommer att tänka på, även om du inte är medveten om designern.

606 designades på 1960-talet och ju mer du blir medveten om den, desto mer kommer du att se den överallt. Det som är speciellt med den är dock dess modulära anpassningsbarhet, med flyttbara hyllor och alternativ för lådor och skrivbord.

Ingen 606 är den andra lik, och det är en av de få ikonerna på den här listan som du verkligen kan göra till din egen. Vissa undviker till och med att väggmontera 606 och använder den istället som en rumsavdelare. Möjligheterna är oändliga.

Idag är Vitsoe den enda officiella leverantören av originalet, men du hittar kopior överallt, från IKEA till Heals.

Anglepoise 1227 skrivbordslampa

Anglepoise 1227 skrivbordslampa

Skrivbordslampan Anglepoise är en sann brittisk designikon och har funnits i över 75 år, med en stolt plats i miljontals hem över hela landet. Dess design med tre fjädrar var en revolutionerande bedrift av småskalig ingenjörskonst när den först introducerades på marknaden 1932.

Sedan dess har olika varianter i färg, storlek och design följt, inklusive ett slående samarbete med den uppskattade designern Paul Smith.

Dualit brödrost

Dualit brödrost

Dualit brödrostar är en annan köksklassiker som har tillverkats sedan 1950-talet och som har klarat tidens test när det gäller stil. Än idag tillverkas de för hand i fabriken i Crawley, och livslängden uppmuntras med utbytbara komponenter.

Bortsett från dess eleganta utseende är det en mycket praktisk maskin. En avtagbar smulbricka bör vara standard på alla brödrostar, medan en mekanisk timer och manuell ejektor ger ytterligare funktionalitet till ett tidlöst exempel på kvalitet och design.

Måste Läsas

Liknande Artiklar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here