10 klädmärken tillverkade i Italien som du borde känna till

När det gäller kläder är Italien ett namn som är synonymt med kvalitet. De fem små bokstäverna på ett plaggs etikett berättar mer än bara var det är tillverkat. De säger dig att du håller i något speciellt, något med ett sartorial arv bakom sig, något som verkligen håller världsklass.

Detta gamla Medelhavsland är kanske mest känt för romarna, pizza, pasta och organiserade brottssyndikat, men för stilmedvetna killar handlar det om skräddarsydda kläder, kashmir, läder och lyxiga sportkläder. Världsledande varumärken som Loro Piana, Brunello Cucinelli, Giorgio Armani och Ermenegildo Zegna har alla vuxit upp i Italien, men vad är det som gör marken här så fruktbar för herrmode? Och vilka är de andra märkena som fortsätter att låta tillverka sina kläder där trots de höga arbetskostnaderna?

Det finns hundratals fantastiska märken som tillverkar kläder i Italien, och även om vi skulle älska att lista dem alla, skulle det ta för lång tid. Med det i åtanke kommer här en noggrant sammanställd lista över våra 10 favoritmärken som tillverkas i Italien – de som vi alltid är mer än glada att bära.

Pini Parma

Pini Parma Ljusgrå fiskbensmönstrad jacka
Pini Parma Ljusgrå fiskbensmönstrad jacka

Så mycket av herrmodet idag kretsar kring trender och kostnadsbesparingar. Det handlar om att få ut det senaste så snabbt som möjligt, alltid på bekostnad av kvaliteten. Pini Parma grundades som ett svar på detta och förespråkar högkvalitativa material, hållbar design och hantverksskicklighet för att positionera sig som motgiftet till snabbt mode.

Oavsett om det är Emilia-Romagna, Piemonte, Lombardiet, Kampanien eller Toscana, så tillverkas alla Pini Parmas kläder i Italien av landets bästa tillverkare som använder de bästa möjliga materialen. Från skräddarsydda kläder till premium casualwear – här finns allt du behöver för en hel garderob.

Luca Faloni

Luca Faloni Hoodie med dragkedja i ren kashmir
Luca Faloni Hoodie med dragkedja i ren kashmir

Italien är känt för sina lokala hantverkare. I landets småstäder tillverkar dessa oberoende tillverkare några av de finaste kläderna i världen, men om du inte är lokalinvånare är det osannolikt att du kan köpa från dem.

Luca Falonis uppdrag är att göra dessa kläder tillgängliga för en bredare publik och föra ut äkta italienskt hantverk till massorna. Förvänta dig utsökta stickade kashmirplagg, avslappnade linneskjortor och mycket mer.

Artknit Studios

Artknit Studios Polo med naturlig färgning
Artknit Studios Polo med naturlig färgning

Artknit Studios är baserat i Biella, den italienska huvudstaden för stickade kläder, och har perfekt tillgång till några av de bästa fabrikerna och tygleverantörerna i världen. Varumärket har också åtagit sig att vara avfallsfritt och använder uteslutande naturfibrer för att hålla sin miljöpåverkan till ett absolut minimum.

Förvänta dig inga säsongsbetonade kollektioner. Istället ligger fokus på kvalitet för att säkerställa att produkterna håller så länge som möjligt, vilket minskar behovet av överdriven konsumtion.

Velasca

Velasca Cumenda
Velasca Cumenda

Direkt-till-konsumentmärket Velasca har åtagit sig att sälja de bästa möjliga skorna till lägsta möjliga pris. Det betyder inte att det här är billiga skor – tvärtom. Men för den rena hantverksnivån är de några av de mest rimliga priserna du kan hitta.

Alla Velascas skor tillverkas för hand av mycket skickliga hantverkare i Italiens huvudstad för skomakeri, Marche, och sortimentet har nu utökats till att även omfatta kläder. Tänk dig kavajer, mockajackor, linneskjortor och mycket mer, allt tillverkat enligt varumärkets extremt höga standarder.

Brunello Cucinelli

Brunello Cucinelli
Brunello Cucinelli

Brunello Cucinelli är känt för att tillverka några av de lyxigaste (och dyraste) kashmirkläderna i världen och kallas i dagligt tal för kashmirens kung.

Varumärket säljer också en hel rad fantastiska italienska skräddarkläder och exklusiva fritidskläder och har blivit synonymt med den så kallade ”quiet luxury”-trenden, som handlar om kläder som går emot iögonfallande konsumtion och föredrar högkvalitativa material framför stora logotyper.

Ermenegildo Zegna

Zegna Quiltad dunjacka i kashmir med mockatrimning
Zegna Quiltad dunjacka i kashmir med mockatrimning

Det etablerade italienska lyxmärket Zegna grundades 1910 och har blivit känt över hela världen för sina exklusiva skräddarkläder, som till allra största delen tillverkas i Italien.

Förutom vackert tillverkade italienska kostymer finns det gott om exklusiva fritidsplagg att hitta också. Tänk på plagg som utstrålar den avslappnade men eleganta italienska stilen, som linneskjortor, mockaskor och loafers, tillsammans med ytterplagg som skulle passa utmärkt i Alpernas mest exklusiva Aprés-barer.

Barena

Barena Giacca - dubbelknäppt kostymjacka i canvas
Barena Giacca – dubbelknäppt kostymjacka i canvas

Barena har inspirerats av modet i sin hemstad Venedig och tillverkar enkla men omsorgsfullt utformade plagg som andas karaktär och kvalitet. Det är något som märket har gjort sedan 1961 och hjälpt till att definiera den eleganta blandningen av luftiga fritidskläder och mjuka skräddare som norra Italien har blivit synonymt med under årtiondena.

Räkna med att hitta avslappnade men sofistikerade plagg som ostrukturerade blazers, byxor med dragsko och överfärgade tee-shirts med en levande look, tillsammans med ett och annat statement-plagg.

Giorgio Armani

Giorgio Armani Blazer i jacquard
Giorgio Armani Blazer i jacquard

I takt med att skräddarkonsten gör comeback har de designers som byggde upp sina varumärken kring kostymer åter hamnat i rampljuset. Giorgio Armani bidrog till att föra in skräddarkonsten i det sena 1900-talet och framåt med sin karakteristiska strömlinjeformade elegans.

Armanis kostymer har länge fungerat som ett högvattenmärke för hur modern skräddarkonst ska vara – inte bara när det gäller passform och material, utan även när det gäller hantverket, som naturligtvis är italienskt.

Valenza

Valenza Skjorta Stretch Twill
Valenza Skjorta Stretch Twill

Valenza är ett annat italienskt märke som vill föra ut sitt hemlands känsla för kvalitetskläder till massorna. Man arbetar nära lokala tillverkare för att skapa avancerade plagg med tidlös design som inte bara är byggda för att hålla, utan också för att klara av den ständigt rasande modestormen.

Resultatet är ett sortiment av mångsidiga, vackert tillverkade kläder som är enkla, lätta att styla och som kommer att stå sig över tid med lätthet.

Loro Piana

Loro Piana Sweatpants i kashmirblandning
Loro Piana Sweatpants i kashmirblandning

Loro Piana är ett av de mest framstående namnen inom italienskt lyxmode. Företaget levererar fina tyger till många av världens ledande märken, men skapar också sitt eget sortiment av superpremiumkläder och skor, allt tillverkat i Italien.

Loro Piana är mest känt för kashmir, oavsett om det är i form av skräddarsydda överrockar, finstickad trikå eller till och med huvtröjor och mjukisbyxor. Det är dock kanske lika känt för sina vansinnigt höga priser, så det är bara de med de absolut djupaste fickorna som kommer att ha råd med dessa plagg.

Måste Läsas

Liknande Artiklar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here